Přinese opravdu nový stavební zákon zlepšení?

Poslanci tento týden definitivně schválili nový stavební zákon. Přehlasovali tak předchozí záporné stanovisko druhé parlamentní komory Senátu. Ze zdůvodnění vlády vyplývá, že zákon má zrychlit a zjednodušit stavební řízení, neboť podle světových srovnání je Česká republika v rychlosti udělení stavebního povolení nejhorší ze středoevropských zemí a patříme v této kategorii do skupiny států jako Kamerun, Pobřeží slonoviny nebo Burundi.

Je ale nový zákon opravdu cestou správným směrem? Hlavním spornou otázkou mezi politiky je nové zřízení státních stavebních úřadů. Nyní řídí tyto instituce pověřené obce, ale podle nové normy to již bude centralizovaný úřad se sídlem v Ostravě. O povolení stavby tak budou rozhodovat krajské úřady, odvolat se proti rozhodnutí bude možné jen na centrálu tohoto megaúřadu. Poslanec ODS a statutární náměstek hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Martin Kupka k tomu mj. na svém facebookovém profilu říká: „Říkáme jasné NE nebezpečnému a drahému experimentu v podobě nového stavebního zákona.“ Martin Kupka odmítá zbytečné výdaje na zřízení a provoz nového úřadu, ale především centralizaci a vzdálení úřadů od lidí. ODS navrhla alternativu v podobě posílení pravomocí samospráv, plné digitalizace stavebního řízení nebo zjednodušení tohoto řízení.

Středočeský krajský zastupitel za ODS Jakub Rejzek navíc připomněl, že „tak důležité zákony nejde tlačit na sílu. Vládní strany vykšeftovali podporu nekvalitní normy jenom kvůli volební kampani, následky budou strašlivé. Dělal jsem připomínky k většině verzí, závěrečná fáze ve Sněmovně byl už čistý zmatek a přetlačovaná.“ Zcela logicky by základem zjednodušení měla být právě digitalizace a ne zřizování nového superúřadu, bez kontroly místních samospráv. Občan by při digitalizaci řízení mohl celý průběh řízen sledovat prakticky online, což by jistě významně omezilo korupci a zbytečnou byrokratizaci. Nový zákon může podle odborníků situaci naopak ještě více zkomplikovat a znepřehlednit, místo zjednodušení a zkrácení lhůt může nastat i pravý opak.

Je téměř jisté, že nová Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, kterou zvolíme již za pár týdnů, se bude muset časem k této normě vrátit, aby ji racionalizovala a naplnila tak očekávání občanů na stavební řízení hodné 21. století.